Targi natura FOOD & beECO 2023

Tegoroczne Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO” odbędą się w terminie 27-29 października. Po trzech edycjach zorganizowanych w Atlas Arenie impreza powróci do Hali Expo-Łódź.

Podczas najważniejszego wydarzenia branży produktów wysokiej jakości w Polsce będzie można zapoznać się z szeroką ofertą certyfikowanych produktów ekologicznych, naturalnych, regionalnych oraz tradycyjnych wytwarzanych przez polskich oraz zagranicznych producentów. Targi po raz kolejny stworzą doskonałą przestrzeń dla spotkań biznesowych. Staną się platformą wymiany wiedzy oraz doświadczeń niezbędnych do funkcjonowania w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości gospodarczej.
 
Dla uczestników wydarzenia przygotowano branżowe spotkania, konferencje oraz szkolenia poświęcone zagadnieniom handlu i marketingu. Nie zabraknie również warsztatów przeznaczonych dla właścicieli i pracowników sklepów oraz całej branży HoReCa. Nieodzownym elementem programu będzie niezmiennie kolejna odsłona prestiżowego Konkursu o Złoty Medal Targów. To wyjątkowe przedsięwzięcie, w którym można znaleźć nie tylko innowacyjne produkty, ale również te wchodzące dopiero na rynek polski.

W bogatym programie wydarzeń towarzyszących pojawią się m.in. warsztaty przygotowane przez magazyn „Biokurier”, czy zorganizowana przez magazyn „Hipoalergiczni” VIII edycja wyczekiwanego przez żądnych wiedzy uczestników targów, Forum Alergii. Tegoroczne spotkanie z najwyższej klasy ekspertami ze świata nauki i medycyny, posługującymi się wiedzą zaczerpniętą z najnowszych badań naukowych dotyczyć będzie tematyki stresu i jego wpływu na odporność.

Prezentacjom nowości i rozmowom o eko-trendach towarzyszyć będą warsztaty kulinarne prowadzone przez eko-osobowości. O tym jak wielkie znaczenie w kuchni ma wybierany przez nas produkt spożywczy będzie można przekonać się w trakcie pokazów live cooking na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
 
Targi natura FOOD & beECO niezmiennie pozostaną miejscem spotkań świadomych i wymagających koneserów stylu eko, prezentacji produktów wysokiej jakości oraz źródłem niekończących się inspiracji płynących z natury.
 

Harmonogram Targów:
27.10. w godz. 10:00 - 17:00
28.10. w godz. 10:00 - 17:00
29.10. w godz. 10:00 - 17:00

Ceny Biletów:
10,00 zł - bilet normalny - jednorazowego wstępu
5,00 zł - bilet ulgowy - jednorazowego wstępu (Uczniowie, Studenci, Emeryci, Renciści, Kombatanci Wojenni, Posiadacze Karty Łodzianina)

*Zdjęcia wykonane podczas ostatniej edycji Targów (2022 rok)

Targi natura FOOD & beECO 2022

Tegoroczne targi natura FOOD & beECO przeszły do historii! Za nami 3 inspirujące dni, których echa będą wybrzmiewać jeszcze długo!

baner góra www

Wyselekcjonowane orzechy, suszone owoce oraz ziarna, zebrane w lasach i gospodarstwach ekologicznych mieszanki ziołowe, organiczne herbaty, powidła, konfitury i przetwory wytwarzane z lokalnych warzyw i owoców, zimnotłoczone, nieoczyszczone i nierafinowane oleje, sery, chleby i wypieki, wina, nalewki i alkohole kraftowe to wszystko i wiele więcej można było skosztować i zakupić podczas tegorocznych Targów natura FOOD & beECO. Wybór był ogromny, ale nie ma się co dziwić. W Atlas Arenie można było przebierać w ofercie blisko 150 producentów i dystrybutorów produktów ekologicznych i naturalnych. 

- Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Mnóstwo ciekawych wystawców, znajomości, kontaktów. Spotkanie Was w miejscu pełnym dobrej energii było wspaniałym doświadczeniem. To było nasze pierwsze uczestnictwo w natura FOOD w Łodzi i zapewne nie ostatnie – pisze na facebooku EkoAnka, producent octów ziołowych i owocowych z województwa pomorskiego. 
 
Łódzka Wekownia wtóruje: - Dziękujemy wszystkim którzy odwiedzili nas na targach natura FOOD było nam bardzo miło spotkać naszych partnerów biznesowych i nasze grono klientów indywidualnych. Cieszymy się, że mieliśmy okazję przedstawić nasze produkty również zupełnie nowym smakoszom Wekowni.
 
Tych ostatnich nie brakowało w Atlas Arenie, bo i targi stały się okazją do poznania zupełnie nowych smaków! „JOGO” – Łódzka Spółdzielnia Mleczarska zaprezentowała nowe „Lody Bambino”! Nie zabrakło – kultowych dla uczestników targów – rzemieślniczych czekolad od Beskid Chocolate. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się też wegańskie, bezglutenowe, a przy tym niesamowicie pyszne batony od Zmiany Zmiany. Tłumy dopisały na stoisku Gospodarstwa Rolnego R.H.D., którego „Olej Rzepakowy Keslera” otrzymał Złoty Medal Targów w kategorii „produkt naturalny”. To nie jedyny nagrodzony tym prestiżowym wyróżnieniem. Triumfował też „Olej konopny zimno tłoczony nieoczyszczony” Olvity, „Staropolski pasztet z gęsi” Wekowni, „Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia PHILEOS” firmy Dameco czy „Mięsko w galaretce” Zakładów Mięsnych Smak-Górno. W trakcie Targów poznaliśmy też laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022”! W tym roku zgłoszono blisko 40 produktów z województwa łódzkiego. Główną nagrodę konkursu zdobył „Baleron sezonowany z Zaborowa” przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego. Obecność na targach dla wielu skończyła się ucztą dla zmysłów zaś najbardziej wzroku, węchu i smaku!
 
Jednak Targi natura FOOD & beECO to nie tylko dziesiątki ciekawych producentów, ale też niezliczone dyskusje! Eksperci VII Forum Alergii poprowadzili niezwykle interesujące spotkanie na temat budowy diety optymalnej dla zdrowia. Publiczność miała mnóstwo pytań, a książek wydanych przez ekspertów Forum zabrakło już po kilku minutach.
 
- Dziękujemy za sobotnie spotkanie z Panem Tomaszem Jakubiakiem, może ze wspólnej wymiany myśli, która miała wtedy miejsce powstanie nowy super projekt – pisze dolnośląska manufaktura - Pierniki Wrocławskie. Wspomniana gwiazda Targów zaskoczyła nie tylko kulinarnie przygotowując na scenie prawdziwą kaszankę oraz danie wegetariańskie na bazie marynowanego tofu, ale też chętnie pozując do zdjęć i wchodząc w niezliczone inspirujące dyskusje, nie tylko z wystawcami. Frekwencja dopisała, a szczęśliwcy najedli się do syta również podczas pokazu kulinarnego – drugiego gościa specjalnego imprezy Katarzyny Gubały! Znana z telewizji diet coach zabrała uczestników Targów w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień.

 
W tym roku Targi jeszcze mocniej zacieśniły współpracę ze swoimi partnerami. Stowarzyszenie Polska Ekologia z ogromnym zaangażowaniem i dbałością o najdrobniejsze szczegóły wypełniła przestrzeń sceny głównej – a dania przygotowane przez jej ekspertów cieszyły najbardziej wybredne podniebienia. Akcentowany był przez nich również prowadzony wraz ze Stowarzyszeniem BioRomania projekt „Organic School”, promujący zdrowe nawyki żywieniowe. Z kolei Agencja wydawnicza Geltz Media oprócz Forum Alergii przygotowała w Atlas Arenie rozstrzygnięcie drugiej edycji Plebiscytu Ekologicznego Lista Organic Life Top50.
 

16.09. PIĄTEK

SCENA

11:00-11:30 Pokaz Kulinarny Stowarzyszenia Polska Ekologia | Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia"

12:00-12:30 Pokaz Kulinarny Organic School | www.organicschool.eu - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" wraz ze Stowarzyszeniem BioRomania

14:00-14:45  „ Zrównoważona i cyrkularna żywność” | Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

15:00-16:00 Ogłoszenie Wyników XIII Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022” | Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

16:15-17:00 Wręczenie Złotych Medali i Wyróżnień w Konkursie o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2022 | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

SALA KONFERENCYJNA

14:30-16:30 Akademia Biokuriera | Biokurier.pl | Karol Przybylak


17.09. SOBOTA

SCENA

12:00-12:30 Pokaz Kulinarny Tomasza Jakubiaka | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

13:30-14:00 Pokaz Kulinarny Tomasza Jakubiaka | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

14:30-16:30 VII Forum Alergii | Magazyn Hipoalergiczni | Żaneta Geltz, dr n. med. specjalista alergolog Barbara Majkowska-Wojciechowska, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk

16:30-17:30 Ogłoszenie Laureatów Plebiscytu Ekologicznego #ListaORGANICLIFETOP50 | Magazyn Hipoalergczni | HAPPY EVOLUTION | GELTZ MEDIA


18.09. NIEDZIELA

SCENA

10:45-11:15 Pokaz Kulinarny Stowarzyszenia Polska Ekologia | Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia"

12:00-14:00 Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą | VEGLAB | Katarzyna Gubała

 

1200x360

Gość specjalny Targów!
Tomasz Jakubiak, kucharz znany z programów telewizyjnych "Jakubiak lokalnie" i „MasterChef Junior” będzie gościem specjalnym Targów natura FOOD & beECO. Z wybitnym kucharzem spotkamy się drugiego dnia wydarzenia.
 
Targi natura FOOD & beECO to nie tylko okazja do poznania najlepszych marek bioproduktów i ekożywności, ale też możliwość skorzystania ze smakowitych degustacji oraz pokazów kulinarnych. W ich trakcie uczestnicy targów będą mogli przekonać się jak wielkie znaczenie w kuchni ma jakość wybieranych produktów spożywczych.
 
W tym roku podczas Targów natura FOOD & beECO pojawi się Tomasz Jakubiak - wybitna osobowość w dziedzinie kulinariów. Kucharz i dziennikarz kulinarny znany z programów telewizyjnych „MasterChef Junior” i "Jakubiak lokalnie" zaprezentuje publiczności targów swoje nowoczesne spojrzenie na tradycyjną polską kuchnię, a że o jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając przekazywane historie swoim niesamowitym poczuciem humoru, jest to punkt programu, którego nie można przegapić. 
 
Więcej informacji podamy wkrótce.

Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą

Zapraszamy was na niezwykły pokaz kulinarny. Zabierzemy was w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień. Waszą przewodniczką po świecie roślinnej kuchni będzie diet coach i telewizyjna osobowość Katarzyna Gubała. Na pokazie oraz wspólnej degustacji pojawi się:
- Chłodnik na zakwasie buraczanym z tymiankiem, liśćmi rzodkiewek i wędzonym tofu
- Smalec z fasoli podany ze zdrowymi kiszonkami
- Ocet jabłkowy krok po kroku na miodzie z miętą, melisą i koniczyną
 
Podczas pokazu Kasi dowiecie się ze sceny:
- Jak stworzyć domowy ocet jabłkowy?
- Kiedy warto zbierać zioła i jak je wykorzystać w przetworach?
- Jak zrobić zakwas buraczany i do czego go wykorzystać?
- Na czym polega fermentacja na słodko?
- Skąd w kiszonkach biorą się dobre bakterie i dlaczego warto je jeść?
- Czy ukisić można wszystkie warzywa i owoce?
 
Nie przegapcie okazji do degustacji! Zaczynamy o godz. 12.00 na scenie głównej Atlas Arena podczas targów natura FOOD & beECO 18 września 2022 roku.