Znamy już wyniki tegoroczne Konkursu o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2023! Jury tegorocznej edycji Konkursu w składzie:
- Pani Przewodnicząca Agnieszki Kaniewskiej – Ekspert ds. zdrowego odżywiania,
- Pani Magdalena Głodek – Naczelnik Wydziału Systemów i Programów Jakości w Departamencie Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Pan Michał Pabich – Koordynator Komisji i Zespołów Eksperckich Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej,
- Pan Karol Przybylak – Redaktor naczelny czasopisma BIOKURIER.
Dokonało arcytrudnego wyboru spośród bardzo dużej stojącej na wysokim poziomie ilości produktów. W tym roku produkty zostały zgłoszone w 4 kategoriach. Poniżej przedstawiamy pełną listę laureatów tegoroczne Konkursu.

W kategorii PRODUKT TRADYCYJNY
Wyróżnienie:
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za produkt Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa
Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za produkt Sok Wiśniowy z Kałęczewa
Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c. za produkt Chleb Razowiec marszałkowski z Siedlec
Medal:
Ekopierożek AR Szelc Sp. J. za produkt Bieszczadzkie Pierogi z Ziemniakami, Serem i Kurdybankiem
Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. za produkt Nalewka Staropolska Śliwkowo-wiśniowa

W kategorii Produkt NATURALNY POLSKI
Wyróżnienie:
Zielono mi Agnieszka Jarosińska za produkt Borówka Amerykańska Sok
P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis za produkt Pasztet z bażanta pieczony
Miody Suszka Adrian Suszka za produkt Miód z pigwą
Celtica Piotr Klepacz za produkt kiszone śledzie
Medal:
Barbara Rusiecka-Górniak Czarna Malina za produkt Olej z ekologicznych pestek Czarnej Maliny tłoczony na zimno
Flow Food Sp. z o.o. za produkt Bouef Stronogow

W kategorii Produkt EKOLOGICZNY POLSKI
Wyróżnienie:
,,NIRO’’ Sp. z o.o. za produkt Bio Pierniki ELIZA Orkiszowe
Dameco Sp. z o.o. za produkt BIO sok z jagody kamczackiej Specjały Św. Antoniego
Medal:
Zmiany zmiany Sp. z o.o. za produkt Baton Owocowy Zanzibar
Klimeko Sp. z o.o. za produkt BioMasło Extra

W kategorii Produkt ZAGRANICZNY EKOLOGICZNY
Wyróżnienie:
Nomak Sp. zo.o. za produkt Bio Cheese’ish
Złoty Medal:
Dameco Sp. z o.o. za produkt Ekologiczna Oliwa z Oliwek z pierwszego tłoczenia IORGOS premium Sparta

W imieniu Miejskiej Areny Kultury i Sportu jako organizatora targów chcielibyśmy w pierwszej kolejności podziękować wszystkim wystawcom biorącym udział w Konkursie za wysoki poziom wszystkich zgłoszonych produktów do Konkursu o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2023.

W trakcie trwania targów łódzkie studio kulinarne BOOK&COOK przygotowało specjalne pokazy live-cooking, z elementami fire show. Pokazy poprowadzą finalista IV edycji programu MasterChef Adam Kozanecki oraz Aleksander Michalski, ceniony warszawski szef kuchni.

Adam Kozanecki - wyjątkowy, charyzmatyczny szef kuchnii BOOK&COOK. Finalista IV edycji programu MasterChef.
Miłośnik kuchnii Polskiej oraz łączenia tradycji z nowoczesnością. Jego dania są nie skomplikowane i wyjątkowo wykwintne. W swoich przepisach mocno nawiązuję do tradycji wyniesionych z domu, wskrzesza zapomniane receptury, które urzekają prostotą. Podczas wspólnego gotowania, zabierze nas w niezapomnianą podróż, po niemalże każdym regionie radując nasze podniebienia.

Aleksander Michalski - swoje umiejętności zdobywał od kucharzy z wieloletnim i międzynarodowym doświadczeniem.
Przygodę z gastronomią rozpoczął w wieku 19lat. Autor menu wielu restauracji w Polsce oraz za granicą. Obecnie szef kuchnii ,,Sakana Sushi Bar'' na Burakowskiej (Warszawa), ,,Lulu Bar'' na Poznańskiej oraz ,,Chińczyk Bistro'' na Bystrzyckiej. Właściciel firmy zajmującej się szkoleniami w gastronomii oraz tworzeniem menu. Inspiracje do tworzenia dań czerpie głównie ze swoich podróży po całym świecie. Prywatnie pasjonat kultury azjatyckiej, tatuażu, psów, kina oraz lego.

Internetowe pokazy kulinarne 50x50 1200x360

SCENA
godz. 11:00 – 12:30 „EKO FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK&COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Adam Kozanecki

godz. 13:00 – 14:30 „AZJA EXPRESS FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK&COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Aleksander Michalski

 

piątek, 27 października 2023
godziny zwiedzania 10:00 – 17:00

SCENA

godz. 11:00 – 11:45 „Żywe octy owocowe i ziołowe jako żywność funkcjonalna pozytywnie wpływająca na organizm człowieka”
organizator: „EkoAnka” mgr biotechnologii, dietetyk, zielarz - fitoterapeuta Anna Krawców

godz. 12:00 – 12:45 „Profilaktyka oraz metody leczenia przeziębień według Medycyny Chińskiej”
organizator: Bhealthy Ewa Ostachowska

godz. 13:00 – 13:45 „Jak zmiany na talerzu wpłynęły na całe nasze życie”
organizator: Vitality Sp. z o.o., Anna i Wiesław Janelt

godz. 14:00 – 15:00 „Twój ekobiznes widoczny w Internecie. Jak wykorzystać SEO i AI?” - Akademia Biokuriera i Bionews.pl
organizator: Karol Przybylak (agencja Eko Media – Biokurier.pl); Michał Nowak (Stratonmedia – bionews.pl)

godz. 15:30 – 16:30 Wręczenie nagród laureatom Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW 2023”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

godz. 16:30 – 17:00 Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu o Złoty Medal Targów „natura FOOD & beECO 2023”
organizator: Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

 

sobota, 28 października 2023
godziny zwiedzania 10:00 – 17:00

SCENA

godz. 10:30 – 11:30 ZNAKI ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
organizator: Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi ,,EKOLAND''
prowadzący: Dorota Metera, Prezes Zarządu Jednostki Certyfikującej Bioekspert Sp. z o. o.

godz. 12:00 – 14:30 VIII FORUM ALERGII „STRES I JEGO WPŁYW NA ODPORNOŚĆ”
organizator: Magazyn Hipoalergiczni, Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o. o.
prowadzenie: Żaneta Geltz, redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni (www.hipoalergiczni.pl)
eksperci: dr n. med. Danuta Myłek, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, dr n. med. Agata Plech,dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska

godz. 15:00 – 16:00 GALA ORGANIC LIFE TOP 50: odczyt listy laureatów edycji 2023, finał plebiscytu ekologicznego
organizator: Redakcja Magazynu Hipoalergiczni, Stowarzyszenie Happy Evolution Global Association, agencja wydawnicza GELTZ MEDIA

godz. 16:00 – 16:45 „Ocet: działanie lecznicze i przeciwglikemiczne"
organizator: „EkoAnka” mgr chemii, zielarz - fitoterapeuta Andrzej Krawców

STOISKO HIPOALERGICZNI - STOISKO NR 30

godz. 16:00 – 17:00 TOWARZYSKI BIZNES MIXER
organizator: Redakcja Magazynu Hipoalergiczni

niedziela, 29 października 2023
godziny zwiedzania 10:00 – 17:00

SCENA

godz. 11:00 – 12:30 „EKO FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK & COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Adam Kozanecki

godz. 13:00 – 14:30 „AZJA EXPRESS FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK & COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Aleksander Michalski

godz. 15:00 - 15:30 Inteligentny system zarządzania zasobami wody deszczowej - Smart Water 4 Home
Prowadzacy : Andrzej Berdy - twórca systemu, prezes zarządu ABINFORTECH Sp. z o.o.
organizator : ABINFORTECH Sp. z o.o.

Jednym z flagowych wydarzeń Targów natura FOOD & beECO w Łodzi jest debata naukowa organizowana przez redakcję czasopisma HIPOALERGICZNI pt. FORUM ALERGII. W tym roku odbędzie się już ósma edycja tej dyskusji, a zaproszeni przez redakcję Goście, to eksperci, którzy współpracują z redakcją już od wielu lat.

4 1200x360 pxbannner VIII Forum alergii

Poprzednie edycje debat poruszały głównie wątki dotyczące dobrostanu alergików, jak np. gluten, środki czystości, chemiczne środki ochrony roślin, ostatnio jednak tematyka poszybowała w kierunku zdrowia ogólnego, jak np. mięso. W tegorocznej edycji wydarzenia poruszony zostanie temat stresu i jaki ma on wpływ na naszą odporność i jak ów stres zwalczać, by nam nie szkodził.

Oto sylwetki ekspertów, których będziemy mieli przyjemność gościć 28 października 2023 na scenie targów:

hipoalergiczni dr n. med. Barbara Majkowska Wojciechowska fbdr n. med.
Barbara Majkowska-Wojciechowska
Klinika Immunologii i Alergii
Katedry Pulmonologii, Reumatologii i Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Adiunkt w Klinice Immunologii i Alergologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prowadzi zajęcia dydaktyczne dla studentów oraz lekarzy specjalizujących się w alergologii. Autorka i współautorka kilkudziesięciu wielokrotnie cytowanych publikacji i doniesień.

Redaktorka i autorka kilku rozdziałów książki „Alergia na roztocze”, autorka 9 rozdziałów książek, w tym 1 zagranicznej, recenzentka artykułów w czasopiśmie Alergia Astma Immunologia – przegląd kliniczny. Od trzydziestu lat piastuje stanowisko sekretarza zarządu (udziela się pro bono) w Stowarzyszeniu Pomocy Chorym Na Astmę i Choroby Alergiczne.


Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa ekspertki tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/szepty-roslin-i-podziemny-internet-w-lesie

hipoalergiczni dr danuta mylek fbdr n. med. Danuta Myłek
Specjalista alergolog, dermatolog, ekspert ds. indywidualnego żywienia oraz spowolnienia biologicznego starzenia komórek organizmu, była pionierką w dziedzinie alergologii na Podkarpaciu. Przez 10 lat pełniła funkcję konsultanta ds. alergologii województwa podkarpackiego. Ponad 40 lat temu zaczęła popularyzować podstawową wiedzę o profilaktyce alergii na terenie Stalowej Woli – początkowo wśród lekarzy i położnych, a potem wśród społeczeństwa miasta, okolic, województwa i kraju oraz zagranicą we Lwowie. Jest członkiem-założycielem Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią (1990).

Jest jedynym polskim członkiem naukowym American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), uznana przez zarząd profesorski za wkład w rozwój światowej alergologii i członkiem European Academy of Allergy and Clinical Immunology, a ponadto członkiem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. W 2005 r. została Kobietą Roku Podkarpacia w dziedzinie „Medycyna i Nauka”. Za pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry otrzymała prestiżowy dyplom honorowy im. Prof. Tadeusza Obtułowicza za zasługi dla rozwoju polskiej alergologii. Stypendystka Uniwersytetu Medycznego w Helsinkach (1987) i Miami (1993). Obecnie przyjmuje w prywatnym Gabinecie Alergologicznym PROGRES w przychodni Balumed na warszawskim Wilanowie. Autorka książek: „Od lekarza do kucharza” i „Oswoić alergie”.
Więcej na temat ekspertki: www.danutamylek.pl

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa ekspertki tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/o-atopowym-zapaleniu-skory/

organic life dr n med tadeusz oleszczuk fbdr n. med. Tadeusz Oleszczuk
Specjalista ginekolog położnik. Po ukończeniu Gdańskiej Akademii Medycznej pracował na oddziale położniczo-ginekologicznym w Szpitalu Wojewódzkim w Łomży i w Poradni Onkologicznej, również w Łomży. Następnie przez trzy lata był ordynatorem na pełnoprofilowym oddziale z porodówką w Kolnie. Dużo czasu poświęcił pracy w Centrum Onkologii – Instytut w Warszawie, gdzie w 2001 roku obronił doktorat (obecnie jest to Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie). Do IX 2021 był adiunktem na Wydziale Nauk o Zdrowiu, gdzie uczył praktycznej wiedzy medycznej studentów fizjoterapii, kosmetologii, pielęgniarstwa i dietetyki w Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży (obecnie jest to Akademia Nauk Stosowanych w Łomży).

Jest autorem licznych publikacji w profesjonalnych czasopismach medycznych, miesięcznikach i kwartalnikach. Częsty gość programów telewizyjnych i radiowych oraz licznych webinarów. W marcu 2020 r. ukazała się jego pierwsza książka „Czego ginekolog ci nie powie” (wyd. Pascal) i została uznana za bestseller działu Zdrowie na Empik.com. W maju 2012 roku na konferencji medycznej w Białymstoku otrzymał pierwszą nagrodę za wystąpienie na temat wpływu mikrobiomu jelit na zdrowie. W lutym 2021 roku została wydana druga książka „Uspokój swoje hormony” (wyd. Pascal). W czerwcu 2022 trzecia książka „Facet jak młody bóg” (wyd. Pascal). W styczniu 2023 r. ukazała się czwarta książka: „O menopauzie. Czego ginekolog ci nie powie”.

Więcej na temat eksperta:
www.tadeuszoleszczuk.pl, IG: drtadeusz_oleszczuk
podcasty na: www.drtadeusz.pl i na platformach: Spotify i Apple

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa eksperta tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/spektakularne-efekty-diety-w-praktyce-ginekologicznej


hipoalergiczni dr n med agata plech fbdr n. med. Agata Plech
Specjalista chorób oczu, pasjonatka profilaktyki zdrowotnej oraz holistycznego podejścia do zdrowia i do człowieka. Wierzy, że mamy wpływ na swoje życie i zdrowie poprzez to, jak żyjemy i jakich wyborów dokonujemy każdego dnia. Ordynator Oddziału Okulistycznego i właścicielka Centrum Medycznego BESKIDMED. Od kilku lat kładzie ogromny nacisk na profilaktykę zdrowotną, prowadzi liczne akcje edukacyjne, napisała dwie książki również w celu profilaktycznym.

Posiada specjalizację z zakresu okulistyki, tytuł specjalisty chorób oczu zdobyła w Klinice Okulistyki w Bytomiu Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. Tutaj, pracując jako asystent Kliniki przekonała się jak bardzo lubi dzielić się wiedzą i prowadzić wykłady dla studentów. W Bytomiu, pod okiem prof. Doroty Pojdy-Wilczek poznawała tajniki elektrofizjologii, które nawet dla niektórych okulistów są wiedzą tajemną. Jej doświadczalna praca doktorska, również obejmowała wykonanie badań elektrofizjologicznych, a jej tytuł brzmi: Rola układu dopaminowego w transmisji wzrokowej na poziomie ciał kolankowatych bocznych u szczurów. Pod tym zawiłym tytułem kryje się jednak jeden ważny wniosek - jedna myśl. Mianowicie taka, że istnieją (przejściowe) sposoby na poprawę przewodnictwa w drogach wzrokowych i poprawę widzenia np. u dzieci niedowidzących. Dalsze jej lata pracy to nauka chirurgii okulistycznej w Szpitalu Powiatowym w Tarnowskich Górach i jednocześnie prowadzenie pracowni badań elektrofizjologicznych w Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii.

W latach 2007-2009 pracowała jako konsultant w Instituto Oftalmologico Vissum w Alicante w Hiszpanii, gdzie rozwijała swoje zainteresowania zawodowe zarówno w zakresie chirurgii zaćmy (prowadziłam m.in. kursy z MICS, techniki mikronacięcia) jak i diagnostyki i leczenia dzieci. Jako jedyny lekarz tej właśnie ekspedycji wzięła udział w wyprawie zorganizowanej przez Fundację prof. Jorge Alio do Mauretanii, w czasie której przesiewowo badała dzieci w kierunku niedowidzenia i wad wzroku. Wszyscy potrzebujący otrzymali okulary.
Od 2011 roku objęła funkcję Ordynatora Oddziału Okulistycznego Szpitala Śląskiego w Cieszynie, którą pełni do dziś. W 2013 roku założyła również Centrum Okulistyczne Beskidmed (obecnie Centrum Medyczne Beskidmed), ośrodek medyczny w Cieszynie cieszący się zaufaniem i renomą wśród pacjentów.
Więcej na temat ekspertki: http://agataplech.beskidmed.pl

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa ekspertki tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/5-badan-okulistycznych-bez-ktorych-diagnostyka-bylaby-niewystarczajaca/


Moderatorem wydarzenia, jak również wszystkich poprzednich edycji FORUM ALERGII, jest redaktor naczelna czasopisma HIPOALERGICZNI:

Zaneta Geltz fot. Michał OzdobaŻaneta Geltz
Polska pisarka, publicystka, badaczka zjawiska alergii i związku zachodzącego pomiędzy zdrowiem człowieka a kondycją środowiska naturalnego, mówczyni motywacyjna, moderatorka debat naukowych.

Autorka 20 wydań czasopisma HIPOALERGICZNI. Pisze o edukacji, zrównoważonym rozwoju, roli szczęścia w życiu człowieka, o dobrostanie zwierząt, permakulturze i wpływie organicznego stylu życia na zdrowie obecnych i przyszłych pokoleń. Od wielu lat jest jurorką w licznych konkursach skupionych na wyłanianiu produktów korzystnych dla zdrowia człowieka i bezpiecznych dla otoczenia. Jako wydawca niezależnych czasopism o charakterze medyczno-naukowym dostarcza Czytelnikom najświeższe doniesienia naukowe i wywiady z najlepszymi specjalistami.

Ukończyła Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, kierunek filologia angielska. Jest również absolwentką podyplomowego studium ekonomii i trzyletniego szkolenia z mediacji i negocjacji prowadzonego przez prof. Zbigniewa Nęckiego. Z zawodu publicystka i trenerka rozwoju osobistego. Przez 11 pierwszych lat pracy zawodowej – jako certyfikowany negocjator – prowadziła negocjacje kontraktów handlowych z kupcami największych sieci hipermarketów, po czym postanowiła zostać adwokatem konsumentów i dostarczać antidotum na nieetyczne praktyki reklamowe i agresywny marketing międzynarodowych koncernów. Wyróżniona w 2013 r. w wielkopolskiej edycji konkursu AS ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU. Organizuje debaty naukowe, plebiscyty ekologiczne i ma na koncie ponad 250 wystąpień publicznych poszerzających świadomość konsumencką w zakresie zdrowia i ekologii.

Autorka książki pt. „CO CI SZEPCZE BRZUCH?”, której premiera odbędzie się w przeddzień ósmej edycji FORUM ALERGII podczas Targów naturaFOOD i beECO, dzięki czemu uczestnicy poprzednich debat będą mogli zaopatrzyć się w zapis dyskusji, których byli świadkami w poprzedzających latach.

Więcej na: www.zanetageltz.pl  
IG: @zanetageltz

Jak dzięki SEO i AI wyprzedzić konkurencję i sprzedawać więcej?

Na nic wysoka jakość produktów, świetny skład jeżeli nasza strona znajduje się na piętnastej stronie w wyszukiwarce internetowej. Jak to zmienić? Jak dowiedzieć się w jaki sposób szukają nas klienci? Jak ich kliki zmienić w sprzedaż? Zapraszamy na Akademię Biokuriera i Bionews: Jak dzięki SEO i AI wyprzedzić konkurencję i sprzedawać więcej? Widzimy się podczas Targów natura FOOD & beECO 2023 w Łodzi.

27 października 2023 godz. 14:00 - 15:00

Oto program wydarzenia:

1) Dlaczego SEO jest potrzebne w sprzedaży (nie tylko internetowej)? // Karol Przybylak, agencja Eko Media – Biokurier.pl (ok. 5 min, wprowadzenie)

2) AI (Sztuczna inteligencja) – szansa czy zagrożenie dla SEO? // Michał Nowak, Stratonmedia – bionews.pl (ok. 20 min)

3) Jak dobrać odpowiednią strategię SEO do swoich potrzeb // Karol Przybylak, agencja Eko Media – Biokurier.pl (ok. 20 min, wprowadzenie)

4) Dlaczego warto korzystać z pomocy specjalistów? // Karol Przybylak i Michał (10 min)