Prowadzący: Dorota Metera, Prezes Zarządu Jednostki Certyfikującej Bioekspert Sp. z o. o.
Organizator: Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi ,,EKOLAND''
Grupa konsumentów świetnie poinformowanych na temat metod produkcji, skutków środowiskowych i społecznych, dobrostanu zwierząt oraz gotowych zapłacić więcej za produkty spełniające ich oczekiwania jest coraz większa. To oni właśnie szukają produktów ekologicznych oznakowanych szczególnymi znakami europejskich i polskich systemów jakości rolnictwa ekologicznego, jak Ekoland, Demeter, Naturland i Bioland. Produkcja i znakowanie tych produktów są uregulowane prawem oraz standardami prywatnymi oraz kontrolowane, co zapewnia wiarygodność i wysoką jakość produktów. W wielu krajach znane są logotypy jak Bio Austria w Austrii i Nature et Progrès we Francji i Belgii. W Polsce najdłużej znanym znakiem prywatnym jest logo EKOLAND.
Znak produktów certyfikowanych na podstawie prawa UE
Produkt rolnictwa ekologicznego. Znak produktu wytworzonego zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej, określonymi w przepisach rozporządzenia UE 2028/848 przy zastosowaniu nawozów naturalnych i występujących w przyrodzie oraz środków ochrony roślin, głównie biologicznych i prostych związków chemicznych, a także z zapewnieniem wysokiego dobrostanu zwierząt.
Znaki prywatnych standardów rolnictwa ekologicznego (dodatkowe do wymogów prawa UE)
Produkt rolnictwa ekologicznego. Znak Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Producent ekologiczny musi spełniać wymagania Kryteriów Stowarzyszenia EKOLAND. Całe gospodarstwo musi być prowadzone metodą ekologiczną. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Ekoland.
Produkt biodynamiczny. Znak produktu wytworzonego zgodnie ze standardami rolnictwa biodynamicznego Biodynamic Federation Demeter International (BFDI). Gospodarstwa rolne (z wyjątkiem specjalistycznych gospodarstw sadowniczych, warzywniczych i winnic) powinny utrzymywać zwierzęta, najlepiej bydło, które dostarcza nawozu naturalnego do kompostu, który jest podstawą żyzności gleby. Stosowane są preparaty biodynamiczne, wysokie standardy dobrostanu zwierząt, 10% powierzchni gospodarstwa przeznaczone jest dla różnorodności biologicznej. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Demeter.
Produkt ekologiczny ze znakiem Naturland. Producent ekologiczny musi spełniać wymagania Kryteriów Stowarzyszenia Naturland. Całe gospodarstwo musi być prowadzone metodą ekologiczną, zapewnione dobre warunki pracy pracowników i godziwe wynagrodzenie, a także wysokie standardy dobrostanu zwierząt. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Naturland.
Produkt ekologiczny ze znakiem Bioland. Producent ekologiczny musi spełniać wymagania Kryteriów Stowarzyszenia Bioland. Całe gospodarstwo musi być prowadzone metodą ekologiczną, zapewnione dobre warunki pracy pracowników i godziwe wynagrodzenie, a także wysokie standardy dobrostanu zwierząt. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Bioland. System punktacji za różnorodność biologiczną.
Temat: STRES I JEGO WPŁYW NA ODPORNOŚĆ
28 października 2023 r., godz. 12:00-14:30
Poprzednie edycje FORUM ALERGII skupiały się na tym, czego unikać, aby odzyskać bądź zachować zdrowie i na skutek jakich przyczyn zapadamy na alergie, astmę i szereg innych chorób, które wynikają z niekorzystnych okoliczności. Takimi okolicznościami mogą być toksyny w żywności, w środowisku naturalnym, jak choćby powietrze i popularny ostatnio smog. Ostatnia edycja naszego wydarzenia skupiła uwagę uczestników na tym, czy warto spożywać mięso i jeśli tak, to jakie.
Każda edycja FORUM ALERGII to soczyste spotkanie z najwyższej klasy ekspertami ze świata nauki i medycyny, którzy posługują się niezależną wiedzą zaczerpniętą z najnowszych badań naukowych. Dzięki wiedzy podanej bez niczyjej cenzury, mamy szansę uzyskać dostęp do informacji, które przybliżają nas do realnego zdrowia, do korzystnych dla organizmu rozwiązań.
Zanim skorzystają Państwo z nadchodzącej edycji FORUM ALERGII, już teraz zachęcam do skorzystania z esencji wiedzy wynikającej z poprzednich debat, zawartej w książce pt. CO CI SZEPCZE BRZUCH?.
Podczas ósmej edycji FORUM ALERGII postaramy się odpowiedzieć na następujące pytania:
1. Czy stres ma realny wpływ na naszą odporność?
2. Jakie skutki może powodować chroniczny stres lub strach o przyszłość?
3. Jakie konkretne choroby mogą być zapoczątkowane przez nieustanne odczuwanie lęku?
4. Jaki jest związek pomiędzy stresem i chorobami układu krążenia?
5. Co wspólnego ma stres i tycie?
6. Jaki jest związek pomiędzy stresem a gospodarką tłuszczową i miażdżycą?
7. Czy wysoki cholesterol - jako przyczyna choroby wieńcowej - to mit? Przegląd badań.
8. Co należy spożywać lub robić, by zredukować negatywne skutki stresu?
Temat każdego forum podyktowany jest zainteresowaniem publiczności.
To Państwo podsuwacie nam kolejne zagadnienia, które chcielibyście, aby omówić z naszymi ekspertami.
Masz pytanie, które Cię nurtuje?
Zasugeruj na zakończenie tego forum, jaki powinien być temat kolejnej edycji.
• Zabierz notatnik.
• Zadaj swoje pytania i rozwiej swoje wątpliwości podczas forum.
• Uzyskaj rzetelną, naukową odpowiedź.
>>> REJESTRACJA NA VIII FORUM ALERGII <<<
Prowadzenie:
ŻANETA GELTZ
redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni, www.hipoalergiczni.pl
Eksperci:
Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO to jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce nagród przyznawanych produktom za ich wysoki poziom i niezaprzeczalną jakość.
Prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest w aż ośmiu kategoriach (m.in. dla produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych). O tym do kogo trafi nagroda decyduje grono ekspertów, w którym zasiadają przedstawiciele środowisk naukowych, jednostek certyfikujących, organizacji branżowych oraz prasy fachowej.
REGULAMIN KONKURSU 2023 - PDF
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 2023 - PDF
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 2023 - WORD
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Celem konkursu jest wyróżnienie, promocja oraz popularyzacja wśród konsumentów najlepszych produktów prezentowanych w trakcie Targów natura FOOD & beECO. W trakcie obrad jury oceniana jest innowacyjność technologiczna, pomysłowość, ale też wizjonerskie podejście do tematu opakowań. Ważne są atesty i certyfikaty oraz kryterium ostateczne czyli walor jakościowy.
Podczas Targów Natura Food i beECO na scenie głównej w dniu 28 października 2023 r. poznamy Laureatów Plebiscytu Ekologicznego #ListaORGANICLIFETOP50, organizowanego przez redakcję Magazynu HIPOALERGICZNI, Stowarzyszenie HAPPY EVOLUTION Global Association oraz agencję wydawniczą GELTZ MEDIA.
Plebiscyt został uruchomiony 4 marca 2023 roku. Nominacje były zgłaszane do 31 maja br. Nominowani mieli 30 dni na przedłożenie swoich dokumentów świadczących o ich działaniach na polu ekologii, certyfikatów odpowiednich dla danej branży, a także materiałów graficznych i opisu osoby nominowanej. Jury pracowało nad listą kilkudziesięciu Nominowanych. Zobacz materiały wideo na temat Kandydatów: www.youtube.com/hashtag/listaorganiclifetop50
Odczyt finalnej listy Laureatów i Wyróżnionych przez Jury w 50 kategoriach konkursu nastąpi na scenie głównej podczas targów natura Food i beECO 28 października 2023 r. o godz. 15:00 w Łodzi. Wręczenie nagród poprowadzi pomysłodawczyni plebiscytu i przewodnicząca Jury: Żaneta Geltz - właścicielka agencji wydawniczej GELTZ MEDIA i Prezeska Zarządu Stowarzyszenia HAPPY EVOLUTION Global Association. Udział w Gali może wziąć każdy! Organizator Plebiscytu nie obiera opłat za udział w wydarzeniu, należy jednak zgłosić swój udział w celu prawidłowego przebiegu Gali.
Będzie możliwość porozmawiania ze Zwycięzcami, a także odwiedzenia stoisk ekologicznych wystawców Targów.
Jakie korzyści przewidziano dla Zwycięzców?
Laureaci, oprócz otrzymanego wyróżnienia, będą mogli skorzystać z możliwości zaprezentowania swojej sylwetki w formie wywiadu na łamach jednego z serwisów redakcji, a także będą mieli szansę przedstawić swoje dokonania członkom Stowarzyszenia Polskich Mediów, prezentując swoje materiały. Daje to możliwość (często nieznanym) bohaterom ekologicznej zmiany, by dotrzeć do mediów bez ponoszenia żadnych kosztów. Dodatkową korzyścią jest bodziec polegający na tym, że trzeba wreszcie przygotować materiały dla prasy, wybrać się do fotografa, wyjść z cienia i pokazać odbiorcom, kto stoi za stworzoną marką. Aby jednak otrzymać nagrodę - należy stawić się osobiście lub przysłać delegata w zastępstwie. W przypadku nieobecności - Organizator zastrzega sobie prawo do nieprzekazania wyróżnienia.
A oto dalsze szczegóły - poznaj Nominowanych:
https://hipoalergiczni.pl/trzecia-edycja-plebiscytu-ekologicznego-poznaj-nazwiska-nominowanych/
Oto link do relacji z poprzednich edycji:
https://hipoalergiczni.pl/powstala-listaorganiclifetop50-a-wraz-z-nia-ruszyla-promocja-ekologicznych-bohaterow
https://hipoalergiczni.pl/znamy-juz-nazwiska-laureatow-plebiscytu-ekologicznego-lista-organic-life-top-50/
Zapraszam do wzięcia udziału i do wielkiej wymiany kontaktów! Przy okazji zapraszam również do udziału w naszym VIII FORUM ALERGII, które odbędzie się w tym samym dniu nieco wcześniej.
Oto wideo relacja z targów w Łodzi: https://youtu.be/H8ONs9QlT8E?t=88
A oto wideo relacja z GALI FINAŁOWEJ 2021: https://youtu.be/7I04_MTUws0
Zapraszamy!
Odbiór wyróżnienia nie wiąże się z żadnymi opłatami, natomiast nieobecnym nie przysługują benefity związane z promocją na łamach serwisów. Zachęcamy do przybycia wraz z rodziną, najbliższymi, a także do uczestnictwa we wszystkich trzech dniach targów!
OFERTA SPECJALNA WAŻNA DO 30 CZERWCA 2023 ROKU!
• Chcesz wymienić się inspiracjami „płynącymi z natury”?
• Chcesz wziąć udział w warsztatach i szkoleniach integrujących branżę?
• Chcesz zapoznać się z nowościami i unikalnymi produktami
certyfikowanymi, naturalnymi, regionalnymi i tradycyjnymi?
Stwórzmy jedno z najważniejszych wydarzeń branży produktów ekologicznych i naturalnych w Polsce!
Targi natura FOOD & beECO
27–29 października 2023r.
Hala EXPO-ŁÓDŹ
Strona 1 z 3
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna »