Katalog wystawców
-
Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków
Kopernika 17a
80-208 Gdańsk
Polska
T: 48 602 218 817
E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W: www.gwhs.pl
Projekt: Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków. Nie byłoby gdańskich wódek i likierów takich, jakimi je znamy, gdyby nie wojny religijne. Pod koniec XVI wieku Królewskie Miasto Gdańsk stało się schronieniem dla uciekających z Niderlandów menonitów. W 1598 roku przybył farmaceuta Ambrozy Vermollen jedynie z autorską recepturą między innymi na cudowny eliksir zdrowia, gdańska Złotą Wodę. Jego potomkowie produkowali ją w Gdańsku aż do 1945 roku. Fenomenem jest, że pierwszymi twórcami gdańskich sław wyskokowych są menonici. Cechy rzemieślnicze nie dopuszczały ich po prostu do innych zawodów. Mogli oni się trudnić gorzelnictwem, tak jak starozakonni. Wszystkie produkty Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków oparte są o najczystszy możliwy spirytus orkiszowy, prawdziwe zioła, owoce oraz ewentualnie cukier w ściśle zadanej ilości: do smaku.
-
Gospodarstwo pasieczne "Pszczeli Gaj" Justyna Babicka
Szafirowa 6
95-100 Zgierz Rosanów
Polska
T: 698-648-823
E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Gospodarstwo Pasieczne „Pszczeli Gaj” prowadzę od 15-stu lat, liczy ono około 150 rodzin pszczelich w zależności od sezonu.
Z pasieki pozyskuję miody odmianowe oraz miody wielokwiatowe. Część mojego gospodarstwa stanowi pasieka wędrowna. Dzięki gospodarce wędrownej jestem w stanie pozyskiwać miody nie tylko z najbliższych okolic lecz również z terenów oddalonych o dziesiątki kilometrów. Prowadzenie gospodarki wędrownej pozwala na zbiory różnorodnych miodów odmianowych. Większość moich pasiek jest rozmieszczona na terenach leśnych lub przyleśnych, z których pozyskuję miody czyste ekologicznie. Oprócz miodów uzyskuję od pszczół także pyłek pszczeli, propolis, hoduję matki pszczele, produkuję odkłady i pakiety pszczele, oraz zajmuję się produkcją galanterii woskowej. Gospodarstwo prowadzę zgodnie ze sztuką pszczelarską nakładając ogromny nacisk na zachowanie wszystkich możliwych zasad i norm.
-
GROSER Monika Lasoń
Grodzisko 4
95-030 Rzgów
Polska
T: 535 000 754
E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
-
Restauracja i manufaktura Gryfon z Jastarni Piotr Lisakowski
Krótka 5
84-140 Jastarnia
Polska
E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Restauracja Gryfon w Jastarni działa od 2007 roku i jest kontynuacją gastronomicznych tradycji rodziny Lisakowskich. Lokal usytuowany jest 150 m od brzegu Bałtyku, w zabytkowej części Jastarni, w pobliżu muzeum etnograficznego "Chata Rybacka" oraz renesansowego kościoła. Położenie sprawia, że lokal staje się ciekawym przystankiem w podróży przez Półwysep Helski. Szef kuchni Restauracji Gryfon czerpie z bogatych źródeł lokalnych surowców i tradycji kulinarnych. Specjalnością są dania rybne ściśle podporządkowane sezonowości występowania poszczególnych gatunków. Nasza Restauracja posiada znak "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie".
-
W gospodarstwie uprawiamy :
70ar - głogu
40ar.-dzika róża
12ar.-aroni
10 ar-pigwy
Produkujemy makarony z własnymi warzywami marchewką ,jarmużem, burakiem ,pokrzywą itp.
Mamy 67 rodzin pszczelich w 5 stacjonarnych pasiekach na terenie gminy Bełchatów . Oprócz miodu wytwarzamy ziołomiody mniszkowy, sosnowy z kwiatów czarnego bzu.