Katalog wystawców

  • Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków

    Kopernika 17a

    80-208 Gdańsk

    Polska

    T: 48 602 218 817

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    W: www.gwhs.pl

    Projekt: Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków. Nie byłoby gdańskich wódek i likierów takich, jakimi je znamy, gdyby nie wojny religijne. Pod koniec XVI wieku Królewskie Miasto Gdańsk stało się schronieniem dla uciekających z Niderlandów menonitów. W 1598 roku przybył farmaceuta Ambrozy Vermollen jedynie z autorską recepturą między innymi na cudowny eliksir zdrowia, gdańska Złotą Wodę. Jego potomkowie produkowali ją w Gdańsku aż do 1945 roku. Fenomenem jest, że pierwszymi twórcami gdańskich sław wyskokowych są menonici. Cechy rzemieślnicze nie dopuszczały ich po prostu do innych zawodów. Mogli oni się trudnić gorzelnictwem, tak jak starozakonni. Wszystkie produkty Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków oparte są o najczystszy możliwy spirytus orkiszowy, prawdziwe zioła, owoce oraz ewentualnie cukier w ściśle zadanej ilości: do smaku.

  • Gospodarstwo Agroturystyczne "Warychowo"

    Kobylniki 19

    99-200 Poddebice

    Polska

  • Gospodarstwo pasieczne "Pszczeli Gaj" Justyna Babicka

    Szafirowa 6

    95-100 Zgierz Rosanów

    Polska

    T: 698-648-823

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    W: www.pszczeligaj.com.pl

    Gospodarstwo Pasieczne „Pszczeli Gaj” prowadzę od 15-stu lat, liczy ono około 150 rodzin pszczelich w zależności od sezonu.

    Z pasieki pozyskuję miody odmianowe oraz miody wielokwiatowe. Część mojego gospodarstwa stanowi pasieka wędrowna. Dzięki gospodarce wędrownej jestem w stanie pozyskiwać miody nie tylko z najbliższych okolic lecz również z terenów oddalonych o dziesiątki kilometrów. Prowadzenie gospodarki wędrownej pozwala na zbiory różnorodnych miodów odmianowych. Większość moich pasiek jest rozmieszczona na terenach leśnych lub przyleśnych, z których pozyskuję miody czyste ekologicznie. Oprócz miodów uzyskuję od pszczół także pyłek pszczeli, propolis, hoduję matki pszczele, produkuję odkłady i pakiety pszczele, oraz zajmuję się produkcją galanterii woskowej. Gospodarstwo prowadzę zgodnie ze sztuką pszczelarską nakładając ogromny nacisk na zachowanie wszystkich możliwych zasad i norm.

  • Gospodarstwo Pasieczne Michał Ceroń

    Dmosiń 32

    95-061 Dmosin

    Polska

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • GOSPODARSTWO ROLNE WOJCIECH KOMPERDA

    Ratułów 124 A

    34-407 Ciche

    Polska

    T: 509559168

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • GÓRALSKIE RARYTASY / FM Błysk Tomasz Kołoczek

    Stadionowa 60

    43-516 Zabrzeg

    Polska

    T: 796 405 060

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • GROSER Monika Lasoń

    Grodzisko 4

    95-030 Rzgów

    Polska

    T: 535 000 754

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    W: https://www.grodziskieserykozie.pl/

  • Restauracja i manufaktura Gryfon z Jastarni Piotr Lisakowski

    Krótka 5

    84-140 Jastarnia

    Polska

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    W: http://www.restauracja-gryfon.pl/

    Restauracja Gryfon w Jastarni działa od 2007 roku i jest kontynuacją gastronomicznych tradycji rodziny Lisakowskich. Lokal usytuowany jest 150 m od brzegu Bałtyku, w zabytkowej części Jastarni, w pobliżu muzeum etnograficznego "Chata Rybacka" oraz renesansowego kościoła. Położenie sprawia, że lokal staje się ciekawym przystankiem w podróży przez Półwysep Helski. Szef kuchni Restauracji Gryfon czerpie z bogatych źródeł lokalnych surowców i tradycji kulinarnych. Specjalnością są dania rybne ściśle podporządkowane sezonowości występowania poszczególnych gatunków. Nasza Restauracja posiada znak "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie".

  • Rodzinne ekologiczne "Gospodarstwo Rolno-Pasieczne "Wenclówka"

    Dobrzelów 23A

    97-400 Bełchatów

    Polska

    T: 501 092 433

    E: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    W gospodarstwie uprawiamy :

    70ar - głogu

    40ar.-dzika róża

    12ar.-aroni

    10 ar-pigwy

    Produkujemy makarony z własnymi warzywami marchewką ,jarmużem, burakiem ,pokrzywą itp.

    Mamy 67 rodzin pszczelich w 5 stacjonarnych pasiekach na terenie gminy Bełchatów . Oprócz miodu wytwarzamy ziołomiody mniszkowy, sosnowy z kwiatów czarnego bzu.