Ekologiczne jedzenie

Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Ekologiczne jedzenie

Żelazo – funkcje, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Ekologiczne jedzenie

Niedobór żelaza – przyczyny i objawy

Akcja promocyjna

Praktyczny przewodnik: Jakie krzesła składane wybrać do ogrodu?

Dom i ogród

Kwiaty na balkonach dobrze czują się w towarzystwie… warzyw!

produkty bogate w żelazo
Ekologiczne jedzenie

Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Czytaj więcej
źródła żelaza w diecie
Ekologiczne jedzenie

Żelazo – funkcje, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Czytaj więcej
niedobór żelaza anemia
Ekologiczne jedzenie

Niedobór żelaza – przyczyny i objawy

Czytaj więcej
krzesła ogrodowe na tarasie
Akcja promocyjna

Praktyczny przewodnik: Jakie krzesła składane wybrać do ogrodu?

Czytaj więcej
Ogród na balkonie
Dom i ogród

Kwiaty na balkonach dobrze czują się w towarzystwie… warzyw!

Czytaj więcej
Lubczyk właściwości
Dom i ogród

Lubczyk – właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
uprawa rzodkiewki ekologiczna skrzynka z rzodkiewkami
Dom i ogród

Rzodkiewka w ogrodzie ekologicznym. Jak ją uprawiać?

Czytaj więcej
portal Bioprofit
Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsy

Portal BIOprofit.info wystartował

Czytaj więcej
Ekologiczne jedzenie

Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?

Czytaj więcej
widok z góry na zupę szparagową z pokrzywą
Ekologiczne jedzenie

Zupa szparagowa z pokrzywą [przepis]

Czytaj więcej
sałata i rzodkiewka nowalijki młode warzywa wiosną
Ekologiczne jedzenie

Nowalijki? Bądź cierpliwy!

Czytaj więcej
Akcja promocyjna

Zapraszamy na uroczystą galę She Speaks Success: Kobiety na szczytach

Czytaj więcej
przechowywanie czosnku i cebuli
Ekologiczne jedzenie

Jak przechowywać czosnek i inne warzywa?

Czytaj więcej
wiosenna pokrzywa w wiklinowym koszu
Ekologiczne jedzenie

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
cały mniszek lekarski (kwiat, liście i korzeń)
Ekologiczne jedzenie

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
biokurier w pdf - Czytaj online

Biokurier 5 razy w roku dystrybuowany jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną, gabinetach dietetycznych, marketach prowadzących sprzedaż produktów BIO. Nasze czasopismo możecie również zamówić z dostawą bezpośrednio do domu. Zachęcamy do lektury aktualnego numeru (oraz archiwalnych) w interaktywnej wersji on line.

Reklama

Linia elektrycznych kosiarek do trawnika od STIGA została stworzona z celem zapewnienia efektywnego, komfortowego i ekologicznego dbania o mały ogród. Kosiarki do koszenia trawy od STIGA są proste w obsłudze, niezawodne i trwałe, idealne do klasycznej pielęgnacji trawnika. Są one szczególnie przydatne w ogródkach przydomowych dzięki zastosowaniu kabla zasilającego. Oferujemy szeroką gamę modeli z różnorodnymi funkcjami cięcia: opcje ze zbiornikiem na trawę, funkcją mulczowania czy też wyrzutem od tyłu, by sprostać różnym wymaganiom.

 

ekologiczny styl życia, żywność eko - porady, przepisy, właściwości
produkty bogate w żelazo
Ekologiczne jedzenie

Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Produkty bogate w żelazo wcale nie są takie oczywiste. Kiedy zapytać, co ma dużo żelaza, wielu z nas odpowiada, że buraki i szpinak. W rzeczywistości jednak warzywa te wcale nie zawierają dużych ilości tego pierwiastka. Gdzie zatem jest go najwięcej? I jak zwiększyć jego przyswajalność?

Czytaj więcej »
źródła żelaza w diecie
Ekologiczne jedzenie

Żelazo – funkcje, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Żelazo to mikroelement, który ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest niezbędny do transportu i magazynowania tlenu oraz transportu elektronów. Wspomaga też proces detoksykacji i bierze udział w obronie immunologicznej organizmu. Jakie są objawy niedoboru żelaza i w jaki sposób zwiększyć jego przyswajalność?

Czytaj więcej »
niedobór żelaza anemia
Ekologiczne jedzenie

Niedobór żelaza – przyczyny i objawy

Niedobór żelaza dotyczy wielu osób. W grupie ryzyka są małe dzieci (0–5 lat), kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, seniorzy, a także osoby na diecie wegetariańskiej. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą czujność? I jakie są przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza?

Czytaj więcej »
Ogród na balkonie
Dom i ogród

Kwiaty na balkonach dobrze czują się w towarzystwie… warzyw!

Kwiaty na balkonach są nie tylko piękne, ale też udowadniają, że wcale nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, by otaczać się pięknymi roślinami. A gdyby tak wzbogacić tę niewielką przestrzeń o warzywa? I jak to zrobić niewielkim kosztem? Zapytałam o to Joannę Żytkowską, miłośniczkę warzyw, kwiatów i ziół, autorkę książki „Ogród na balkonie, w doniczce i

Czytaj więcej »
Lubczyk właściwości
Dom i ogród

Lubczyk – właściwości i zastosowanie

Lubczyk, właściwości którego są naprawdę zadziwiające, to nie tylko przyprawa, bez której wyobrazić sobie wyrazisty w smaku rosół. To też roślina będąca jednym z silniejszych afrodyzjaków, stąd jego ludowa nazwa: miłosne ziele.

Czytaj więcej »
portal Bioprofit
Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsy

Portal BIOprofit.info wystartował

Portal BIOprofit.info to miejsce, w którym pojawiają się rzetelne informacje o trendach i zmianach na rynku żywności ekologicznej. – Ważną częścią serwisu będzie katalog nowości produktowych oraz wizytówki firmowe – zapewnia Karol Przybylak, współtwórca portalu. 

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?

Rzodkiewki pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Jej smak doceniali już Egipcjanie, a w średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. A za co dziś ją doceniamy? I jakie są witaminy w rzodkiewce? Przeczytajcie!

Czytaj więcej »
widok z góry na zupę szparagową z pokrzywą
Ekologiczne jedzenie

Zupa szparagowa z pokrzywą [przepis]

Zupa szparagowa to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Idealnie smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy na lokalnych targach pojawiają się szparagi, a w ogrodzie lub nieużytkach rośnie pokrzywa. Jeśli zatem nie znaliście tego połączenia, zachęcamy do wypróbowania. Z całą pewnością nie będziecie żałować!

Czytaj więcej »
sałata i rzodkiewka nowalijki młode warzywa wiosną
Ekologiczne jedzenie

Nowalijki? Bądź cierpliwy!

Nowalijki już nas kuszą. Kupimy je na lokalnym targu i w hipermarkecie. Spragnieni świeżych warzyw chętnie po nie sięgamy, ale czy to na pewno dobry pomysł?

Czytaj więcej »
wiosenna pokrzywa w wiklinowym koszu
Ekologiczne jedzenie

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa to dla wielu z nas uciążliwy chwast, który omijamy szerokim łukiem, bo parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ją można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną?

Czytaj więcej »
ekologiczna uprawa marchwi
Dom i ogród

Uprawa marchwi bez chemii

Uprawa marchwi bez chemii jest możliwa. Wystarczy trochę pracy i wiedzy, by móc cieszyć się z dobrych plonów. Jak zatem się do tego zabrać? I czy skrzynie ogrodowe na warzywa to dobre miejsce dla marchewki?

Czytaj więcej »
warzywa na balkonie uprawa pomidorów
Dom i ogród

Warzywa na balkonie. Co uprawiać i jak zacząć?

Warzywa na balkonie, i to w bloku. Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak, bo jak mówi Joanna Żytkowska, zapalona ogrodniczka i autorka bloga Poprostuposadz.pl, każda przestrzeń jest dobra do uprawy, trzeba jedynie optymalnie ją zagospodarować, poszukać odpowiednich metod uprawy i dobrać takie rośliny, którym w danym miejscu będzie najlepiej. 

Czytaj więcej »
mężczyzna wyrzuca tort do śmieci
Dom i ogród

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Co zrobić z jedzeniem po świętach, by nic się nie zmarnowało? Jest na to kilka sposobów. Nadmiar świątecznych potraw można oddać, przerobić lub zamrozić. Podpowiadamy, co zrobić, by żadne ze świątecznych dań nie wylądowało w koszu. 

Czytaj więcej »
kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem na białym tle
Ekologiczne jedzenie

Pasta jajeczna nie tylko na Wielkanoc!

Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla wędlin i serów, które najczęściej królują na naszych kanapkach. Można ją przygotować na wiele sposobów, dopasowując do preferencji swojej rodziny. I smakuje dobrze nie tylko na Wielkanoc.

Czytaj więcej »
kobieta czyta etykiety
Ekologiczne jedzenie

Jak czytać etykiety?

Do historii przeszły czasy, gdy bezrefleksyjnie wkładaliśmy produkty spożywcze do koszyka. Dziś zanim cokolwiek tam trafi, zerkamy etykiety. To tam bowiem znajdziemy całą listę istotnych dla nas informacji. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Czytaj więcej »
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - PRZEPISY
widok z góry na zupę szparagową z pokrzywą
Ekologiczne jedzenie

Zupa szparagowa z pokrzywą [przepis]

Zupa szparagowa to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Idealnie smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy na lokalnych targach pojawiają się szparagi, a w ogrodzie lub nieużytkach rośnie pokrzywa. Jeśli zatem nie znaliście tego połączenia, zachęcamy do wypróbowania. Z całą pewnością nie będziecie żałować!

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Żurek wielkanocny [przepis]

Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur. Jak robić wielkanocny żurek? By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok.

Czytaj więcej »
tarta kajmakowa
Ekologiczne jedzenie

Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!

Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!

Czytaj więcej »
sposób na babkę wielkanocną babka szpinakowa
Ekologiczne jedzenie

Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Czytaj więcej »
pudding
Ekologiczne jedzenie

Pudding ryżowy z owocami i biszkoptami

Pudding ryżowy to szybki deser, który z przyjemnością zje cała rodzina. Można go przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanych smaków i dostępnych składników. Mamy dla Was dwa inspirujące przepisy.

Czytaj więcej »
pączki ziemniaczane
Ekologiczne jedzenie

Pączki ziemniaczane z łyżki

Pączki ziemniaczane z łyżki to przepis idealny na ostatki. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, o czym przekonuje Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Faworki. Jak zrobić karnawałowe chrusty?

Faworki (chrusty) to jeden ze słodkich symboli karnawału. Wypiekano je w wielu polskich domach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są lekki, chrupiące i bardzo smaczne. A jak je przygotować? Sprawdzonym przepisem na faworki dzieli się Joanna Matyjek, autorka bloga oraz słynnego studia „Odczaruj Gary”, która wydała właśnie książkę „Sama słodycz. Ciasta, torty i desery”.

Czytaj więcej »
pokrojony chlebek bananowy na blaszce
Ekologiczne jedzenie

Jak zrobić chlebek bananowy?

Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu, ale co najważniejsze pozwala na wykorzystanie przejrzałych bananów, które dość często trafiają na śmietnik. Podpowiadamy, jak zrobić chleb bananowy, z czym go jeśc i jak przechowywać.

Czytaj więcej »
zupa dyniowa z grzybami
Ekologiczne jedzenie

Zupa dyniowa z grzybami [na święta i nie tylko!]

Zupa dyniowa kojarzy się nam z jesienią, jednak chcemy pokazać, że pasuje też idealnie na Boże Narodzenie. Z jej smakiem doskonale komponują się leśne grzyby. Podpowiadamy, jak ugotować niebanalną w smaku zupę z dyni i uczynić z niej świąteczne danie. 

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Kimchi z czerwonej kapusty [przepis]

Kimchi z czerwonej kapusty pięknie wygląda i świetnie pasuje do wigilijnej ryby. Na stole pełnym dań na ciepło i domowych słodkości jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem o wyrazistym smaku i pięknym kolorze. Tę potrawę trzeba jednak odpowiednio szybko przygotować.

Czytaj więcej »

Biokurier to czasopismo i portal o ekologicznym stylu życia, żywności ekologicznej (przeczytaj jak rozpoznać żywność eko) oraz ogrodnictwie przyjaznym naturze. Piszemy także o zero waste i ekoturystyce. Ukazujemy się 5 razy w roku. Znajdziesz nas w pobliskim sklepie z żywnością ekologiczną lub zaprenumerujesz bezpośrednio do domu.

Na naszym portalu znajdziesz także bieżące informacje dotyczące rynku żywności ekologicznej: wydarzenia, trendy, ekotargi, konferencje, szkolenia.

Szukasz najważniejszych informacji dotyczących żywności ekologicznej? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny dział: Żywność ekologiczna – informacje

Żywność ekologiczna - najważniejsze informacje. Prawo. Oznakowanie

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna – regulacje prawne

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna to terminy, których nie można używać wedle własnego uznania. Producent, który chce, aby jego produkt był ekologiczny musi spełniać określone normy prawne i legitymować się certyfikatem poświadczającym zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego. Kto ustala te zasady? Jakie regulacje prawne dotyczą żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego?

Czytaj więcej »

Ogród ekologiczny - jak uprawiać i dbać?

krzesła ogrodowe na tarasie

Praktyczny przewodnik: Jakie krzesła składane wybrać do ogrodu?

Składane krzesła ogrodowe to kwintesencja funkcjonalności i wygody, która wzbogaca każdą zewnętrzną przestrzeń życiową. Idealnie sprawdzają się w ogrodach, na tarasach, balkonach, czy w czasie letnich wypraw. Wybierając idealne modele, kierujemy się nie tylko designem i materiałem, jak technorattan czy metalowe stelaże, ale także ergonomią, trwałością oraz możliwością impregnacji drewna. Przyjazne dla użytkownika siedziska, regulowane

Czytaj więcej »
Ogród na balkonie

Kwiaty na balkonach dobrze czują się w towarzystwie… warzyw!

Kwiaty na balkonach są nie tylko piękne, ale też udowadniają, że wcale nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, by otaczać się pięknymi roślinami. A gdyby tak wzbogacić tę niewielką przestrzeń o warzywa? I jak to zrobić niewielkim kosztem? Zapytałam o to Joannę Żytkowską, miłośniczkę warzyw, kwiatów i ziół, autorkę książki „Ogród na balkonie, w doniczce i

Czytaj więcej »
ekologiczna uprawa marchwi

Uprawa marchwi bez chemii

Uprawa marchwi bez chemii jest możliwa. Wystarczy trochę pracy i wiedzy, by móc cieszyć się z dobrych plonów. Jak zatem się do tego zabrać? I czy skrzynie ogrodowe na warzywa to dobre miejsce dla marchewki?

Czytaj więcej »
warzywa na balkonie uprawa pomidorów

Warzywa na balkonie. Co uprawiać i jak zacząć?

Warzywa na balkonie, i to w bloku. Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak, bo jak mówi Joanna Żytkowska, zapalona ogrodniczka i autorka bloga Poprostuposadz.pl, każda przestrzeń jest dobra do uprawy, trzeba jedynie optymalnie ją zagospodarować, poszukać odpowiednich metod uprawy i dobrać takie rośliny, którym w danym miejscu będzie najlepiej. 

Czytaj więcej »